Ето защо обичаме ангажираността на служителите

Всички обичаме сплотените екипи

Обичаме ангажираността на служителите и сме убедени, че и вие също: засилена екипност, намалени стрес и текучество, гладки процеси и по-успешно въвеждане на новите служители.

Предимствата на високата ангажираност могат да бъдат много. Ето онези 6, които според нас са най-релевантни за съвременния бизнес.

1. Повишено чувство за общност

По същество всички бизнеси с повече от един служител са общности сами по себе си. За да функционира общността хармонично, от съществено значение е всички нейни членове да се чувстват значими и част от екипа. Това може да бъде изключително трудно за постигане, когато има разединяване, особено ако служителите не са склонни да работят в екип… или са отвикнали след дълъг период на социална изолация и home office.

Въвеждайки дейности за ангажиране, ние ефективно събираме членовете на нашата компания, които несъзнателно избягват социалното взаимодействие по време на работа.

Хората започват да се чувстват така, сякаш всички работят за една и съща цел, взаимодействията стават по-приятни и усещането за общност неизбежно нараства.

2. Почивка от стреса

Стресът е една от най-големите пречки пред всеки. В днешния свят има все повече припокриване между „професионален живот“ и „домашен живот“. Особено като се има предвид факта, че много хора са непрекъснато свързани с работата си чрез смартфони.

С времето стресът става достатъчно силен, че кара нивата на ангажираност да спаднат във всяка организация, дори и бизнесът й да върви добре. Много мениджъри вярват, че служителите трябва сами да се справят със собствения си стрес, но … всичко започва с ангажираността в офиса.

Всяка значима дейност за ангажиране на служители е забавна и няма по-добър начин да намалите стреса, от това да си прекарваме добре. Забавлението на работното място означава освобождаване на въздуха от всякакво напрежение, рушащо ангажираността на колегите ни.

3. По-добри идеи и решения

Всеки успешен бизнес е способен да създава ефективни идеи и решения – не само за визуализиране на нови продукти и услуги – но и за посрещане на нуждите и притесненията на клиентите.

Това е и едно от най-трудните неща за усъвършенстване. Има тайна за развитие на страхотните идеи, и тя изисква ангажирани служители. Дейностите за ангажиране на служителите служат като перфектната база за мозъчна атака около идеите, особено когато са планирани ефективно.

Например, използвайки „мозъчни атаки“, през които служителите да нахвърлят и оценяват много идеи и да измислят начини за нови решения. Това може да е отстраняване на грешка в софтуера, създаване на продукти за подобряване на живота на потребителска ниша от хора или супер-иновация. Сигурно е обаче, че страхотните идеи и решения са резултат от здравословна комбинация от сътрудничество и ангажираност.

4. Намалено текучество

Текучество може да се очаква във всяка организация, дори ако работната среда е страхотна или бонусите са супер добри. Има фактори, които увеличават драматично текучеството, и неангажираността е един от най-силните.

Всеки, който някога е въвеждал нов служител, само за да го види как напуска след няколко месеца, знае колко голямо е разочарованието … Колкото повече правите, за да избегнете този проблем, толкова по-добре.

Както се очаква, изцяло ангажираните служители са далеч по-малко склонни да напуснат и търсят работа другаде, отколкото неангажираните. Добавяйки дейности за ангажиране към ежедневните фирмени събития, можете да бъдете спокойни. Бъдете уверени, че давате своя дял за увеличаване на задържането и намаляване на текучеството.

Особено за нови служители, тъй като колкото по-отрано поддържате висока ангажираност, толкова по-малко вероятно е  да имате спад в производителността.

5. По-структуриран и производителен работен процес

Много топ мениджъри се придържат към философията, че „времето е пари“. Никой не иска да харчи допълнително за работа, която може да бъде би трябвало да бъде извършена също толкова ефективно и евтино. И точно това се случва, когато нивата на производителност започнат да падат и определени фактори пречат на работния процес.

Ниските нива на ангажираност допринасят за проблема и е трудно се отстранят, ако ги оставите да се развиват твърде дълго. Когато се съсредоточите върху подддържането на служителите възможно най-ангажирани, шансовете за спад в производителността са много по-малки.

Служителят трябва да бъде фокусиран, ако искаме да е ангажиран с работата си, а фокусът води до повишена производителност. По този начин дейностите за ангажиране имат пряк ефект върху работния процес и производителността в организацията. Очаквайте резултатите да бъдат положителни, ако предприемете правилната инициатива.

6. По-бърз процес на навлизане в работата

Вълнението, което идва заедно с добавянето на нов член към екипа, може да бъде идеално за подпомагане на културата на вашата компания. Често обаче процесът на въвеждане може да бъде пример за разочарование. Може да мине много време, докато служителят разбере истински ролята си в дадена организация.

Докато дейностите за ангажиране обикновено са за демотивирани стари служители, те помагат и на новите за усвояването на фирмените ценности.

Правилните дейности могат да помогнат за ранна превенция на потенциални проблеми. Така се подобрят нивата на ангажираност и сред по-старите служители, и това наистина е печеливш ход.

Нека поговорим

Ако искаш да се присъединиш към страхотен екип, отиди на страницата ни за кариера и кандидатствай. Ще ти помогнем да развиеш своите инженерни умения.

Ще се радваме да чуем мението ти и да научим как можем да допринесем за твоя успех. Виж нашата работа и научи повече за услугите, които предлага Геокон. Сега вече знаеш, че ще работиш с разработчици и дизайнери, за които е важно да помагат на новите си колеги и да работят в спокойна и интересна атмосфера.