Петъчни Coding-Сесии

Как се учим един от друг

Петъчните coding сесии са едно от основните ни вътрешни обучения за разработчици. Вдъхновени от общностите за обмен на умения, ние се събираме всеки петък. Нашите петъчни кодиращи сесии (FCS) са една от нашите дейности за начално образование и растеж.

Накратко

  • Геокон имаше предизвикателства да привлече най-добрите хора, когато започвахме
  • За да станем по-привлекателни, създадохме цялостна образователна програма
  • Тя работи за всички и особено дава възможност на нашите млади разработчици
  • Да бъдеш отпаднал от колеж не е гаранция, че в крайна сметка ще бъдеш Бил Гейтс или Стив Джобс 🙂
  • Предлагането на образование на потенциални служители може да бъде решаващ фактор за присъединяването им към вас

Петъчните coding сесии – все интересни и привлекателни

Нашите петъчни кодинг сесии (FCS) са една от нашите дейности за начално образование и растеж. Когато стартирахме нашата компания (Ники, нашият технически мениджър писа преди време за това в своя пост), бяхме неизвестни. Предизвикателствата за намиране и отглеждане на най-добрите хора в нашата индустрия бяха в ежедневните ни задачи.

 

Знаехме, че конкурентният финансов пакет е от съществено значение. Също така знаехме, че парите не са единствената важна част от стратегията за развитие на хората. По време на интервюта за наемане обсъждахме желания за развитие с потенциални служители. Не спряхме дотук. На едно от събранията на нашия екип отидохме на гръцки остров. Нашата мисия? Да открием как можем да бъдем по-привлекателни като работодател! Искахме да включим целия екип – дизайнери, разработчици, премиери, QA и ръководители.

 

Една от идеите, които се появиха през всичките ни разговори, беше образованието. Хората в нашата индустрия търсят шансове за растеж. Те се стремят да учат и да станат най-добрите версии на себе си, те могат да бъдат. Някои хора може да не намерят това за много мотивиращо за тях – ние избираме да не ГИ наемаме. Търсим креативни, пъргави и дори игриви хора. Хора, които обичат да изследват непознатото. Търсим хора, мотивирани от перспективите за разширяване на хоризонта си.

Раждането на FCS

Имайки предвид всичко това, ние предвидихме нашето цялостно 4-часово платено обучение на седмица. Такъв, който да включва всички наши щатни служители. Това означава, че можете да използвате тези четири часа, за да научите за всичко, което искате по време на редовното си работно време. Можете да използвате това време, за да се научите сами. Или можете да се присъедините към онлайн курс. Или просто влезте в някои от нашите вътрешни семинари за обучение и споделяне на умения.

 

Засега имаме два основни екипа, които създадоха своите образователни програми. Разработчиците имат своите сесии за кодиране в петък (FCS). Нашите дизайнери имат своя канал Design Review.

Като технически директор на Геокон ще разкажа за нашите FCS. Моят колега Андрей ще сподели своя опит относно срещите Design Review.

Как работи петъчната coding сесия в реалния живот?

Всеки петък следобед, след обяда ни, целият екип на разработчици се събира заедно. Хората представят своите трудови усилия и постижения, постигнати след FCS от последната седмица. Работим по вътрешен проект. Като екип предвидихме проект, който ще ни позволи да влезем в работното си време, използвайки разнообразие от различни интерфейси. В момента ще направим това чрез Productive API – приложение за проследяване на времето и управление на бизнес агенции, което използваме.

 

Имаме мини-екип, който работи върху уеб интерфейс. Има екип, който работи върху приложение от командния ред, и хора, работещи върху PWA и междуплатформени приложения. Други изследват разширенията на уеб браузъра.

Искахме да изследваме различни аспекти на развитието. Докато използваме Productive API, ние искаме да създадем решение за агностик на продуктите. Това е процес на създаване на проста и разширяема архитектура. Такъв, който ще може да се свърже с други API на трети страни.

 

Не виждаме това като нещо, което ще пуснем на пазара. И все пак е достатъчно интересно и покрива много области, за да можем ние като екип да обикаляме и да изследваме. Той ни предоставя разнообразие от технологии и интерфейси. Това е нещо, което не винаги присъства в (по-малък) единичен клиентски проект.

 

FCS ни предлага уникална възможност за оценка на различни подходи и технологии. Той работи и с нашите младши разработчици. Те се захващат за работа и учат рамо до рамо от нашите старши инженери. Ние също така насърчаваме култура на откритост и взаимно насърчаване. Преглеждаме нашия код, предлагаме статистика, тестваме, внедряваме, изследваме – научаваме и подобряваме.

Вдъхновени от общностите за обмен на умения

Петъчните coding сесии не е наше изобретение или иновация. Идеята или принципът за обмен на умения се корени в ранните дни на ИТ / технологичната общност. Това, което започна преди много години като обикновени, редовни събирания веднъж седмично, се превърна в пълноценна програма. Техническите ентусиасти присъстваха на програмата. Хората, които се интересуват от обсъждане на социалните аспекти на цифровите и мрежовите технологии, също се намират там … Това беше стимулираща среда. Такава, при която пълните новаци могат да се учат от експерти и след това да споделят своите умения. Беше безплатно и се основаваше на достойнствата на всеки човек.

 

Ние прегърнахме този дух и надградихме върху него. Вълнуващо и удивително е едновременно да виждаме как всички растем като екип. Вдъхновяващо е също така да видим как всеки от нас расте като професионалист и разработчик. Духът на споделянето на знания и гордостта, че можем да допринесем, е част от нашето ДНК. Способността да (пре)доставяте знания на колегите си е много вълнуващо преживяване.

Даваме сила на младшите разработчици. И на всички останали.

Работейки с младши разработчици, забелязахме, че някои от тях се притесняват да задават въпроси на своите ментори. Мога да кажа, че насърчаваме и дори възнаграждаваме отворената комуникация. Нашата йерархична структура е плоска. И все пак някои от нашите младши разработчици все още нямат желание да задават въпроси. По време на нашите сесии за обучение и обучение ние преглеждаме тяхната работа. Помагаме им в техните проблеми. По този начин можем да бъдем по-ефективни – понякога всичко, от което се нуждаят, е побутване в правилната посока, а останалото ще последва.

 

FCS играе жизненоважна роля в тези усилия. Той също така помага да се развият силни професионални връзки. Следователно тя намалява потенциалните бариери, когато става въпрос за задаване на въпроси.

 

Нашият FCS е най-популярната вътрешна програма за обучение и обмен на умения. Но ние също така насърчаваме хората да използват платено обучение извън FCS. Някои хора посещават курсове по Udemy, Freecodecamp, Coursera и другаде. Ако трябва да платим за някои курсове – колегите ни ще ни уведомят и Геокон ще се погрижи за това. Разбираме и ценим факта, че различните хора имат различни подходи за учене. За нас е разумно усилие да се опитаме да ги приспособим.

 

Освен тези видове образование, ние изпращаме нашите колеги на семинари и конференции. След като се приберат вкъщи, здрави и спокойни, ние ги молим да споделят с нас наученото. Не можем да изпратим целия екип едновременно на конференцията на другия континент. Времевите ограничения ни пречат да изпращаме всички тези хора на една и съща конференция. Ето защо повторното предаване и споделяне ни помага много.

Формално образование или университетско висше образование?

Един от често задаваните въпроси е за стойността на формалното образование. Лесно е да се формира картина, която отпадащите от колежа или гимназията правят за най-добрите разработчици и дизайнери. Хората често правят паралели със Стив Джобс и Бил Гейтс. Джобс и Гейтс са може би най-известните отпаднали колежани.

 

Когато разговаряме със ученици от гимназията или колежа – ние винаги им казваме едно и също. Наличието на диплома и официално образование не означава, че ще бъдете отличен разработчик. Но ако трябва да избираме между двама способни кандидати с еднакъв набор от умения – бихме наели този човек със степен. В настоящия ни екип работят хора от различни академични среди. Някои са с магистърска степен, а други с бакалавърска степен. Някои (все още) не са завършили своите степени. Наличието на степен само по себе си няма да ви даде по-висока заплата. Но това ще ви осигури значително стартиране по време на процеса на наемане.

 

След като ви качим на борда и станем член на екипа на Геокон, ще имате шанса да научите повече. Ще вземете участие в нашите образователни дейности и семинари и ще увеличите знанията си. Завършването на компютърни науки, физика, икономика или която и да е друга област – може само да ви помогне!

Нека поговорим

Ако искате да се присъедините към страхотен екип, отидете на страницата ни за кариера и кандидатствайте. Ще ви помогнем да развиете своите умения за развитие и инженерство, както и вашите меки умения.

 

Ще се радваме да чуем мението ви и да научим как можем да допринесем за вашия успех. Вижте нашата работа и научете повече за услугите, които предлага Геокон. Сега вече знаете, че ще работите с разработчици и дизайнери, които също подхранват меките умения.