Пет сериозни последици от недоспиването ... и недоброто планиране на времето

Много често забравяме за съня. Опитвайки се да успеем с всички задачи през деня, сънят е нещо, което често намаляваме (в ущърб на нашето здраве). Приблизително 7% от жителите на Европейските държави са засегнати от хронично безсъние всяка година. Когато спим достатъчно, ние се събуждаме, чувствайки се освежени и готови да поемем ежедневните си дейности.

Сънят влияе върху това как изглеждаме, чувстваме се и се представяме ежедневно и може да окаже голямо влияние върху цялостното ни качество на живот.

За да извлечем максимума от съня си, са важни както неговото количество, така и неговото качество. Младите хора се нуждаят от поне 8 часа и половина непрекъснат сън, за да рестартират телата и умовете си за следващия ден. Ако сънят е прекъснат, тялото няма време да завърши всички фази на съня, необходими за възстановяване на мускулите, паметта и освобождаването на хормони, които регулират растежа и апетита. След това се събуждаме неподготвени да се концентрираме, да вземаме решения или да се ангажираме изцяло в работата, творчеството и социалните дейности.

Постигането на добър сън е от решаващо значение, тъй като лишаването от сън е свързано със сериозни здравословни проблеми като затлъстяване, депресия, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Нашето емоционално благополучие, производителност, сила и умствени способности са свързани с доброто наспиване. Петте най-сериозни ефекта от лишаването от сън са:

1. Депресия: Младежите, лишени от сън, имат по-дълги заболявания, по-тежка депресия и по-голяма умора от тези, които не са лишени от сън. Качественият сън помага при борба с депресията и повишаване на самочувствието.

2. Наддаване на тегло: Ако спите по-малко, индексът на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията вероятно ще се увеличат. В този смисъл достатъчният сън може да ви помогне да отслабнете. Лишаването от сън увеличава апетита чрез хормонални промени. По-конкретно, по-голямата част от повишаващия апетита грелин се произвежда, когато не спите добре и се произвежда по-малко от потискащия апетита лептин. Лишаването от сън и безсънието естествено ви карат да ядете повече.

3. Загуба на памет: Учените са установили, че сънят предпазва спомените от смущения. Колкото по-бързо заспивате, след като сте учили за тест или сте научили ново умение, толкова по-вероятно е да го запомните. Ако научите нова информация и след това продължите ежедневните си дейности, ще имате около 44 процента по-нисък шанс да запазите наученото. Това изследване може да бъде особено полезно, когато изучавате нова работа. Постигането на добър сън помага на паметта ви, докато лишаването от сън я уврежда.

4. Интелектуално увреждане: Изследователи са установили, че безсънието или липсата на сън могат да влошат IQ и когнитивното развитие при младежите. По-ниските оценки и лошите връзки с връстници също могат да бъдат резултат от недоспиване. Добрият сън увеличава когнитивните способности.

5. Физическо увреждане: Тялото ви показва ефектите от липсата на добър сън. Координацията и двигателните ви функции могат да бъдат нарушени и времето за реакция може да се забави. Възможно е да имате влошена сърдечно-съдова дейност, намалена издръжливост и повишени нива на умора поради липса на сън. Треперене и тромавост също могат да се появят, ако не спите добре.

Как сънят допринася за функционирането на тялото?

Структурата на съня следва модел на редуване на REM (бързо движение на очите) и NREM (не-бързо движение на очите) в цикъл, който се повтаря на всеки 90 минути.

Каква роля играе всяко състояние и етап на съня?

NREM (75% от нощта): Когато започнем да заспиваме, навлизаме в NREM сън, който се състои от четири етапа:

Етап 1

 • Между будността и заспиването
 • Лек сън

Етап 2

 • Начало на съня
 • Изключване от околната среда
 • Дишането и сърдечната честота са редовни
 • Телесната температура спада (така че спането в хладна стая е полезно)

Етапи 3 и 4

 • Най-дълбокият и възстановителен сън
 • Кръвното налягане спада
 • Дишането става по-бавно
 • Мускулите са отпуснати
 • Кръвоснабдяването на мускулите се увеличава
 • Настъпва растеж и възстановяване на тъкани
 • Енергията се възстановява
 • Освобождават се хормони (включително хормон на растежа, който е от съществено значение за растежа и развитието, особено за развитието на мускулите)

REM (25 процента от нощта): За първи път се случва около 90 минути след заспиване и се повтаря на всеки 90 минути, като се удължава по-късно през нощта. В REM съня:

 • Осигурява се енергия на мозъка и тялото
 • Осигурява се подготовка за дневната работа
 • Мозъкът е активен и сънува
 • Очите се движат бързо настрани и нагоре-надолу
 • Тялото става неподвижно и отпуснато, тъй като мускулите са изключени

В допълнение, нивата на хормона кортизол спадат преди лягане и се повишават през нощта, за да повишат бдителността сутрин.

Сънят ни помага да бъдем силни и пълноценни през деня, като поддържаме здрава имунна система и помага да балансираме апетита си чрез регулиране на нивата на хормоните грелин и лептин, които влияят върху чувството ни на глад. Така че, когато сме лишени от сън, може да почувстваме нужда да ядем повече, което от своя страна може да доведе до наддаване на тегло.

Една трета от живота ни, която прекарваме в сън, далеч не е непродуктивна, а играе пряка роля за това колко пълноценни, енергични и успешни могат да бъдат другите две трети от живота ни.