Екологични ползи от зелените покриви

Благодарение на наши архитектурни партньори, ние успяхме да надградим знанията си за зелените покриви, за да съставим списък, който разглежда екологичните ползи от зелените покриви. Терминът „ефект на топлинния остров“ се използва широко, когато става въпрос за градски райони. Сред много други водещи фактори, традиционният покривен материал е един от факторите, допринасящи за ефекта на топлинния остров. И така, какво всъщност правят традиционните покривни материали?

Традиционните покривни материали поглъщат слънчевата радиация, а не я отразяват. Това повишава температурата на повърхността по-бързо от тази на околния въздух и в резултат общата температура на средата се повишава. 

За да помогне за намаляването на тези проблеми, използването на екологични зелени покриви се засили по целия свят. Зелените покриви променят нашето възприятие за покривите.

Покривите вече не се считат само за компоненти за покриване на сградите. По-скоро в днешно време зелените покриви са неразделна част от строителната структура, като понякога диктуват официалните езици на сградите. Това добавя ново измерение към съвременната архитектура.

Зелени покриви – чудесен избор за градски райони

С добавената функционална стойност, зелените покриви се оказват един от най-добрите избори в градските райони. Зелените покриви ни предлагат нов хоризонт от възможности за осигуряване на пространства, които могат да противодействат на загубата на естествени жилищни пространства.

Природата, която постепенно се заменя с павирани и бетонни конструкции, като местните местообитания се унищожават бързо, се компенсира от проектирането на озеленяване на покривите. Зелените покриви сега действат като място за социално взаимодействие в жилищни и търговски сгради и като компоненти за смекчаване на ефектите от градския топлинен остров. Освен че ни ангажират социално, за да се отдадем на красотата на природата, зелените покриви имат широк спектър от предимства. Тук ще разгледаме шест от най-важните екологични предимства на тези прекрасни зелени оазиси.

Екологичните ползи от зелените покриви

1. Помагат за управление на дъждовните води и тяхното задържане

Зелените покриви могат да помогнат за контролиране на оттичането на дъждовните води, което е основен проблем в много градове. Те имат способността да задържат вода от 50 до 90% в зависимост от дизайна на покривите. Тръбите и каналите могат лесно да бъдат включени в зелените покриви. Тъй като дъждовната вода пада върху покривите, част от нея се изпарява, докато другата част постепенно се източва през тръбите и дренажите. По този начин намалява натиска върху уличната дренажна система и помага при управлението на дъждовните води.

2. Подобряват микроклимата

Тъй като дъждовната вода се изпарява, тя овлажнява въздуха над нея, което го прави по-хладен. Това намалява околната температура на въздуха над покривите, подобрявайки микроклимата. Тъй като покривът става по-хладен, ефективността на климатиците на сградата се подобрява. Това е особено икономично в офиси/търговски зони, намалявайки огромната консумация на електроенергия, които търговските площи трябва да понесат, и намалявайки техните разходи. Освен намаляване на разходите, подобряването на микроклимата осигурява комфортни зони на потребителите, живеещи под покрива.

3. Задържат прахови и токсични частици

Замърсяването на въздуха е често срещано явление във всички големи градове. Зелените покриви могат да играят жизненоважна роля за филтриране на замърсителите на въздуха, подобрявайки неговото качество. Когато въздухът се движи, листната повърхност на зеления покрив намалява скоростта на въздуха, който преминава над него. Това филтрира значителна част от праховите частици, като по този начин спомага за пречистването на въздуха. Освен това, докато дъждовната вода се просмуква в няколкослоен зелен покрив, нитратите в нея се филтрират, подобрявайки качеството на дъждовната вода.

4. Защитават от шумово замърсяване

Зелените покриви могат да бъдат от голямо предимство, когато става въпрос за шумово замърсяване. Градските райони са най-вече подложени на източници на силни звуци и шумове, особено когато сградите се намират в близост до маршрути на самолети, влакове или трамваи, в близост до пазари, молове и т.н. Зелените покриви, които имат способността да отразяват звуците с 3dB и подобряват звукоизолацията на покрива с 8dB, ни предпазват от шумово замърсяване.

5. Осигуряват повече зелено пространство

Листните повърхности на зелените покриви позволяват на дизайнерите да предложат на жителите изживяването да бъдат по-близо до природата. Покривните повърхности дават възможност на ландшафтните архитекти и дизайнери да мислят отговорно и да покажат опасенията си от изчезването на видовете в природата. Ако е внимателно проектирано и обмислено обстойно, обширното озеленяване на зелени покриви предлага прекрасни възможности за възстановяване на унищожаването на местните видове и зависимите от тях местообитания. Тези зелени площи могат да служат и като пространство за дишане на жителите в натоварения градски живот.

6. Използват рециклируеми материали

Рециклируеми материали като гума, полистирол и полиетилен се използват в зелените покриви и дренажните тръби. Зелените покриви във всички отношения могат да се считат за екологични покриви. Разглеждайки списъка с предимствата на зелените покриви, откриваме, че когато бързата урбанизация изтласква природата, създавайки дисбаланс в екологията, зелените покриви са един от най-добрите избори за екологично чиста и устойчива архитектура. Освен че са екологично отзивчиви, зелените покриви са и социални активатори, обединявайки хората за социално взаимодействие.